2018. május 7., hétfő

Mooji

Anthony Paul Moo-Young, más néven: Mooji
"1954 január 29-én született Port Antonio-ban, Jamaica-n. Édesanyja gyerekkorában elhagyta és Angliába költözött, de 1969-ben magához vette. Anthony utcai festőként, portrékat festett, valamint üvegfestészettel is foglalkozott. Később a Brixton-is Főiskolán lett tanár. Sokáig Tony Moo néven volt ismert, jelenleg Mooji néven ismerik. 
     Mooji egyenes ágú tanítványa Papaji advaita mesternek. Életében 1987-ben állt be nagy változás, amikor találkozott a keresztény misztikummal. Ekkor élte meg az Isteni belső állapotot, imán keresztül. Rövid időn belül radikálisan megváltozott a tudatosság szintje, olyannyira, hogy ismerősei szerint teljesen más személyiség lett. Ahogy ébredezett a spirituális tudatossága, mély belső átalakuláson ment keresztül. Úgy érezte egy fergeteges szél fúj keresztül az életén, mely arra ösztönzi, hogy adja meg magát teljes mértékben az Isteni Akaratnak. Nem sokkal később abbahagyta az oktatást és egészen egyszerű életet kezdett el élni, és megadta magát az Isteni Akaratnak, hadd nyilvánuljon meg spontán rajta keresztül. Végtelen béke lépett be lényébe, ami azóta is jelen van."

Ahogy minden ember életében, úgy a tanároknál, guruknál is sokat számít kik mentorálták őket, kik inspirálták őket mielőtt szélesebb tömegekhez kezdtek szólni. Mooji attól a Papaji mestertől tanult, akire pedig Ramana Maharisi-vel való találkozás volt lehengerlő hatással. Maharisi pedig vitathatatlanul a tradicionális india mesterének számít, aki 16 évesen "ébredt fel az ego kábulatából", azt követően a meditációnak és tanításnak élt. Róla itt és itt lehet olvasni pl.

Maharisit a széles közönség Paul Brunton írón keresztül ismerhette meg. Mooji már sokkalta modernebb, ugyanis a youtube-on élőben lehet követni a szatszangjait

Vádak és kritika

Kritikailag ahogy látható a különféle külföldi oldalakon érte őt is támadás. Legfőbb negatívumként vele szemben azt fogalmazzák meg, hogy "gyors éttermi kosztot" kínál a lelki tanításra kiéhezetteknek. Nincs tisztában a rituálék jelentőségével és a hagyományos lelki gyakorlatos élettel. 
     Ezen hiányosságai pedig később félrevezetik az őt követőket - érvelnek a kritikusok. Ilyen gondolatok mentén haladva bizonyára el lehet jutni oda ahol Mooji valóbban negatív fényben jelenik meg. Azonban kérdés-e hogy ha egy valakinek is segíteni tudott pár szóval akkor nem mindegy mennyire is megvilágosodott/tradicionális gurunak számít?


! MEGJEGYZÉS !
Az eredeti bejegyzés frissítve 2019 10. 01-én lett, az alábbi okok miatt:  


Az utóbbi időszakban számos vád érte Moojit és az ashramját. Ezek legtöbbje ugyan csak elbeszélésekből ismeretes, mégis számos. A legújabb értesülésekből úgy tűnik, hogy Mooji Osho-komplexusban szenved, csak sokkalta jobban titkolja igazi arcát.

Az egybehangzó elbeszélések szerint:
- M. szeret fiatal nőkkel közösülni, azok érzelmi világát sértő mód
(hogy többet jelentsünk ki szükséges volna rendőrségi feljelentésekre)
- Az anyagi javak felhalmozására, titkolására utalnak jelek
- M. manipulálja az emberi kapcsolatokat
- M. rosszul tűri a kritikát, képes nagy tömegek előtt is ordítozni emberekkel
- Jelenleg 4 öngyilkosság köthető a köréhez
- A 2017-es dél-afrikai öngyilkossági esetre egy volt tag szerint egyáltalán nem is reagált
- Az M. körül kialakult légtér annyiban hasonlít az Osho körülire, hogy azon ashram lakók akik igyekeznek "megvédeni" Moojit a külső kritikáktól valós hatalommal bírnak a több száz fős társaságban. 
- Az ashramon kívüliekkel pártolják a kommunikáció megszakítását

A fórumok szerint sokan hagyták ott Moojit, miután rájöttek, hogy egyrészt egy veszélyes kultuszban vannak, másrészt azért mert realizálták, hogy pont azt teszi, ami ellen önmaga is prédikál. Az elméjéből cselekszik, pont olyan szinten amit már meg kellett volna haladnia.

Angolul tudóknak az alábbi linkek olvasása ajánlott a témában:
https://forum.culteducation.com/read.php?12,135827,page=194
és a Nyílegyenes blog 2 bejegyzését feltétlenül a magyarul tudóknak is:
https://nyilegyenes.blog.hu/2016/08/16/luxus_szatszangok
https://nyilegyenes.blog.hu/2019/05/04/satsang-shop_2_resz

Jelen sorok írója személyesen nem találkozott Moojival, sem egyetlen követőjével sem. Jelen állás szerint nem is szeretne. Továbbiakban mindenki döntsön belátása szerint.

További forrás: www.lelekcafe.hu/node/142 
https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/a-szv-tja/mooji-videk http://www.youtube.com/user/1965ranga?feature=watchmooji.org 

 Kritika:
https://www.tapatalk.com/groups/guruphiliac/mooji-the-fast-growing-new-fast-moksha-guru-no-eff-t3266430.html 
https://forum.culteducation.com/read.php?12,135827 
http://gururating.org/2017/03/04/mooji/